Docenten

Nieuwe docenten

Wij komen graag in contact met gekwalificeerde en gemotiveerde docenten. Heeft u interesse of een leuk cursusvoorstel, laat het ons weten! Stuur een open sollicitatie met CV naar zeeland@volksuniversiteit.nl en wij nemen contact met u op.

Interview met Jef Dietvorst, docent ZVU

Welke cursus heb je dit cursusjaar gegeven?
Ik ben dit jaar gestart met een basiscursus kunstgeschiedenis/kunstbeschouwing. Er was veel belangstelling, zodat ik vanaf februari de cursus nog een keer heb gegeven.De cursusavond bestond meestal uit een viertal onderdelen. In het eerste kwartier kwam er altijd een aantal dia’s voorbij die uitnodigden tot discussie, vragen opriepen of anderszins de gemoedstoestand der cursisten prikkelden. Daarna stond er een periode in de kunsthistorie op het programma, denk aan gotiek of bijvoorbeeld renaissance. Na de (korte) pauze kregen de cursisten een praktijkopdracht van ca. 10 minuten: fotomateriaal vergelijken, combineren, op volgorde leggen enz. Na de praktijkopdracht volgde het tweede deel van de kunsthistorische periode. Het laatste half uur werd dan ingeruimd om een bepaald thema te bespreken: portretkunst, het stilleven, kleur enz.

Wat is je motivatie om deze cursus te geven?
Het is voor mij een beetje een intellectuele uitdaging. Daarnaast vind ik het fantastisch dat ik mijn kennis kan delen met anderen.  Ik heb ook wel de behoefte mijn publiek te vermaken. Men komt tenslotte ook voor het plezier.

Voor wie was deze cursus bedoeld?
Deze cursus is bedoeld voor mensen die geïnteresseerd  zijn in kunst, maar er niets of betrekkelijk weinig van af weten. Het kan ook zijn dat iemand zijn of haar vroegere kennis wil opfrissen.

Deelnemers waren heel enthousiast over de cursus, wat is je geheim?
Volgens mij is er geen geheim Ik laat bijzondere plaatjes zien, voorzien van een naam en eventueel een jaartal. Daarnaast vertel ik. Het belangrijkste wat ik doe is belangstelling wekken. Het is leuk als je mensen hongerig kunt maken. Je ziet hun motivatie en interesse groeien. Ik zie cursisten aantekeningen maken en weet dan wat ze morgen op internet gaan opzoeken. Ze maken zichzelf beter.

Wil je volgend jaar weer deze cursus voor de ZVU geven?
Komend cursusjaar zou ik de basiscursus weer graag willen geven. Daarnaast ben ik bezig een vervolgcursus te maken. Het wordt een thematische verdiepingscursus. Ik weet dat er onder de cursisten van de basiscursus veel belangstelling voor zal zijn.