Cursus: Film by the sea - Tweedaags filmcollege

Tweedaags Filmcollege: Over fictie en werkelijkheid in film en literatuur

Bij het ontstaan van de cinema lijken fantasie en dat wat echt plaatsvond nog duidelijk gescheiden. Maar niets bleek toen al minder waar. De oude ongeschreven regels van de documentaire worden ondertussen al jaren met voeten getreden en fictie is ook niet meer wat het was. Wat is echt en wat niet? Wat kunnen we nog geloven in deze tijd van ‘alternative facts’? Een weekend met vier colleges door vier verschillende sprekers, vier films en een gesprek  met de schrijver Alexander Münninghoff.
Film- en literatuurdeskundige Harry Peters gaat in aan de hand van de film Marie-Antoinette van Sofia Coppola in op het genre van de historische roman. Hoe maken (scenario) schrijvers en regisseurs de feiten tot hun feiten.
Schrijver Laurent Binet doet in zijn boek HhhH verslag van de aanslag op Heydrich in Praag 1942 en creëert er ondertussen zelfs meerdere versies van. Zijn worsteling met feit en fictie speelt daarbij feitelijk de hoofdrol. Filmkenner en-docent Jan Salden ontrafelt de ingenieus gewoven kluwen over fictie en feit en koppelt hij de VPRO documentaire reeks van Roel van Broekhoven aan de speelfilm  HHhH – the Man with the Iron Heart van de Franse regisseur Cedric Jimenez. Deze film maakt deel uit van het competitie programma. Zowel de documentaire reeks als de speelfilm zijn gebaseerd op de bestseller van Laurent Binet.
Mediaman Gert de Graaff vertelt over beeldmanipulatie in de verschillende media in deze tijd. Hij laat zien op welke manieren wij door beeldtaal worden gestuurd in onze mening. Wat is ‘echt’? Is ‘echt’ het grootste goed?
In de literaire salon een gesprek met schrijver Alexander Münninghoff,  na de première van de documentaire ‘de Stamhouder’, gebaseerd  op zijn reconstructie van zijn persoonlijk levensverhaal. Er zijn ook plannen om op basis van zijn boek ‘De Stamhouder’ een fictie serie te maken.
Filosoof en televisiemaker Stine Jensen maakt de cirkel rond en schetst onze behoefte om door te lezen en kijken orde te scheppen in de chaos die ons dagelijks leven is. Het terugbrengen van een veelheid aan input en informatie tot één verhaal suggereert een “kennen” van de werkelijkheid. Wat is de invloed van al die hybride vertelvormen hierbij op ons kijkgedrag?

Het dagprogramma vindt u op: www.volksuniversiteitzeeland.nl/film-by-the-sea/filmcollege/
Aanmelden voor het filmcollege kan via deze site of direct bij Film by the sea: www.filmbythesea.nl/het-festival/filmcolleges/college

Inschrijven (reeds gestart)

Docent(e)