Het nieuwe normaal, leven na of met corona

Cursus: Het nieuwe normaal, leven na of met corona

“Lessen voor de eenentwingste eeuw” is de titel van een boek van HARIRI. Voegt Covid 19 er een les aan toe? Corona heeft veel aan het wankelen gebracht: klopt het algoritme van beheersbaarheid wel? Is dit wel het tijdperk van de (bijna) alwetende mens, het antropoceen?  De carrousel hapert, de economie krijgt klappen, de cultuursector en jeugdzorg lijken secundair. Nieuwe tijden, nieuwe vragen. Andere (vermeende) vaststellingen: wel of geen vaccinatie, fake news, viruswaarheid, (intelligente?) lockdown, avondklok, complottheorieën, G5 netwerk…ons vocabulaire is aardig uitgebreid.  Er wordt gepleit voor afscheid van het neoliberalisme, bestuurlijke transparantie, ethische vragen krijgen een andere invulling in de post-  secularisatie. De vluchtelingen lijken even vergeten, we staan op de eerste rij bij de vaccinbedeling. Eigen volk eerst gevaccineerd. Het nieuwe normaal is een strijdkreet terwijl we zuchten naar een terugkeer naar vroeger. Hoezo nieuw normaal? Wat met het milieu? Wat moeten we aan met de discussie over een schuldig verleden, standbeelden? Kan een blanke man wel een gedicht van een vrouw vertalen? Wie krijgt hiervoor de Zwarte Piet, gesteld dat die uitdrukking nog kan?

In zes bijeenkomsten gaan we op zoek het nieuwe (?), toekomstige dynamische normaal. Vanuit de inbreng van de deelnemers wordt  een selectie gemaakt uit enkele thema’s zoals  (neoliberale) economie versus ecologie en cultuur; exclusiviteit versus inclusiviteit; democratie, populisme, leiderschap;  levensbeschouwing, religie en ritueel; diversiteit; digitalisering, medialisering en privacy; angst en slachtofferschap, veiligheid. En wat met de koloniale schuldvraag, oude (mannelijke) helden, oorlogsverleden en de vraag naar compensatie? Is de huidige generatie, 75 jaar na de bevrijding, nog altijd niet in het reine met zijn (koloniaal) verleden? Hoe zouden we dit tijdperk van de mens menswaardig kunnen invullen, rekening houdend met de kwetsbaarheid van milieu, mens en samenleving in historische dimensies (vroeger en toekomst), identiteit, zingeving?

Docent(e)

dhr. W.J. Vanneste