Praktische filosofie en levenskunst

Cursus: Praktische filosofie en levenskunst

Filosofie kan men omschrijven als het onderzoeken van de vooronderstellingen die ten grondslag liggen aan de vragen die in het dagelijkse leven, in de cultuur en in de wetenschappen worden gesteld. In de filosofie wordt gezocht naar een algemene grondslag voor ware kennis en voor juist en rechtvaardig handelen, naar de structuur van de werkelijkheid zelf, naar het wezen van de mens, het leven en de schoonheid.

Het doel van de cursus Praktische Filosofie is het vergroten van inzicht in jezelf en (in relatie tot) de wereld. Je leert welke mechanismen ten grondslag liggen aan ons denken, voelen en handelen en op welke niveaus in onszelf zich dit afspeelt. Een terugkerend thema hierbij is de kracht van de waarneming. Wat is goed? Wat zouden wij goed of slecht moeten vinden? Wat zijn wij?...
Met de cursus Praktische Filosofie ga je op zoek naar de antwoorden op deze vragen. We behandelen de geschiedenis van de filosofie en maken kennis met bekende filosofen en hun ideeën. Je leert verbanden te leggen met maatschappelijke thema’s én komt erachter hoe je zelf een overtuigend betoog kunt houden. De onderwerpen die aan de orde komen variëren van ieders dagelijkse bezigheden tot de grote levensvragen, en alles daar tussenin. In de lessen word je uitgenodigd ermee aan de slag te gaan. Leren van elkaar wordt een vanzelfsprekende kwaliteit van de bijeenkomsten.
Voor deze cursus is een reader ontwikkeld die als naslag dient voor de lessen.

Cursus is reeds gestart, inschrijven is niet meer mogelijk.

Docent(e)

dr. J. Hooymeyer

Duur

8 lessen van 2½ uur

Aanvang

donderdag 3 februari 2022

Tijd

19.00 - 21.30 uur

Cursuslocatie

ZB, Kousteensedijk 7, Middelburg

Cursusgeld

€ 160,- donateurs / € 185,- niet-donateurs, exclusief lesmateriaal circa € 15,- (reader)

Niveau

De cursus gaat op dit moment wegens omstandigheden niet door.

Beschikbaarheid

Geen plaatsen beschikbaar