Psychologie basiscursus

Cursus: Psychologie basiscursus

Een pandemie is “voer voor psychologen”. In coronatijden zien we menselijk, inclusief ons eigen, gedrag veranderen: sommigen houden zich angstvallig aan de regels, anderen ontkennen, springen uit de band. In de kleine ruimte van quarantaine groeit irritatie, boosheid, verwarring, nabijheid op afstand… We leren anderhalvemeteren en doen het ook. Angst lift viraal mee.
Onze maatschappij evolueert algoritmisch snel. Kan de hedendaagse mens wel volgen? Steeds doet men beroep op de “psychologie” als sociale wetenschap. Maar wat is psychologie eigenlijk? We willen weten in welke mate we zelf onze levensloop sturen naar voltooiing. Welke rol speelt de psychofarmaca? We wijzen naar de psychologie als de mens verrast wordt door liefde en dood, door angst of onzekerheid overvallen wordt, als een aanslag wordt gepleegd, kinderen onveilig opgroeien, een crimineel recidiveert, had de psychiater niet beter moeten weten of het kunnen voorzien?Waarom doen mensen wat ze doen? Psychologie hoort bij het dagelijks leven: het onderzoek naar wie de mens is, hoe hij groeit en gestalte geeft aan zijn eigen identiteit. Mensen hebben lief, haten, raken zichzelf en elkaar. Soms ook kwijt. We gaan ervan uit dat de psychologie antwoorden geeft, maar misschien overvragen we toch, gebruiken het woord te pas en te onpas. Er zijn “psychologische” thrillers, er is literatuur met “psychologische diepgang.” We zoeken de lading die het etiket dekt. Psychologie behoort, net als veel andere woorden, tot onze dagelijkse woordenschat.

In zes bijeenkomsten proberen we, afhankelijk van de ervaringen en interesses van de deelnemers, het brede domein van de psychologie te overschouwen en in te gaan op specifieke vragen. Deze bijeenkomsten kunnen gezien worden als een opendeurdag waarbij het huis van de psychologie wordt bezocht vanuit de eigen verwachtingen en vragen; we maken deuren open, komen in de keuken van deze jonge sociale wetenschap. En zien vooral de mens met al zijn vragen over zijn relatie tot zichzelf en anderen, tot natuur en zingeving, de motivaties, de reactie op een wisselende samenleving, op het proces van ouder worden en de verschillende opdrachten die bij elke levensfase horen. Vaak komen er ook bepaalde filosofische of zelfs morele vragen bij kijken: als we zoveel van de menselijke psyche doorzien en kunnen beïnvloeden, is er dan nog vrijheid over? En hoever kan die beïnvloeding gaan? Zijn problemen te voorspellen en te corrigeren? En misschien willen sommigen nog verder kijken dan het huis en de tuin van de psychologie: naar de parapsychologie. Vanuit een algemeen psychologisch denkkader geven we basisinformatie maar gaan ook in op specifieke vragen door de deelnemers aangebracht. Thema’s zijn onder meer: aangeboren of aangeleerd? Cognitieve en emotionele intelligentie, studie van de menselijke persoonlijkheid vanuit Freud, de motivatiepiramide, het goede leven, en zoveel meer. Het huis van de psychologie heeft vele kamers. Een inkijk in de wondere wereld van de mens, een inkijk in de eigen psyche en wat daarbij speelt…

Inschrijven

Docent(e)

dhr. W. Vanneste

Duur

6 lessen van 2 uur

Aanvang

donderdag 18 maart 2021

Tijd

11.00 - 13.00 uur

Cursuslocatie

ZB, Kousteensedijk 7, Middelburg

Cursusgeld

€ 110,- donateurs / € 135,- niet-donateurs