Lucie van Dam van Isselt (1871-1949), een markante Veerse Joffer

Cursus: Lucie van Dam van Isselt (1871-1949), een markante Veerse Joffer

Na haar opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (1891-1894) woonde Lucie van Dam met haar gezin in Oosterbeek, de eerste Nederlandse kunstenaarskolonie.
Na haar scheiding in de zomer van 1907, vestigde zij zich als zelfstandig kunstenaar in Veere. Zonder dit te weten zou zij de eerste van negen vrouwelijke kunstenaars worden die in de loop der jaren in Veere woonden en werkten: de Veerse Joffers. Het stille en pittoreske Veere was een ideale plek om haar leven weer op orde te krijgen en zich geheel aan de kunst te wijden. In 1909 hertrouwt zij met de bekende, maar gevreesde kunstrecensent Albert C.A. Plasschaert (1874-1941) en enkele jaren later verhuizen zij samen naar het huis Sint Sebastiaen aan de Kaai.

Lucie van Dam van Isselt schilderde, aquarelleerde, tekende en etste stadsgezichten, een enkel landschap en veel portretten. Maar vooral als schilderes van verfijnde (bloem) stillevens zou zij als beeldend kunstenaar een grote naam maken. Een regelmatig terugkerend onderwerp zijn ‘meizoentjes’ die vrijwel jaarlijks in olieverf of aquarel werden geportretteerd. Van 1911 tot 1920 nam zij met de schildersbent rond Jan Toorop (1858-1928) jaarlijks deel aan de spraakmakende zomerexposities in Domburg.
Lucie van Dam van Isselt zal ondanks haar vele buitenlandse reizen ruim vijfentwintig jaar onafgebroken in Veere wonen en werken. Vrij onverwacht vertrekt zij in maart 1933 uit Veere en vestigt zich in Den Haag, waar zij in juni 1949 enkele dagen voor haar 78ste verjaardag overlijdt.
Dit jaar is het precies 150 jaar geleden dat Lucie van Dam van Isselt in Bergen op Zoom werd geboren. Een goede aanleiding voor deze overzichtstentoonstelling in haar geliefde Veere.  

Cursus is reeds gestart, inschrijven is niet meer mogelijk.

Docent(e)

dhr. J.J. Bakker

Duur

1 bijeenkomst van 1½ uur

Aanvang

donderdag 27 januari 2022

Tijd

19.00 - 20.30 uur

Cursuslocatie

ZB, Kousteensedijk 7, Middelburg

Cursusgeld

€ 8,- aan de zaal betalen. Reserveren is gewenst

Niveau

De lezing gaat definitief NIET door en wordt in het najaar van 2022 opnieuw aangeboden.

Beschikbaarheid

Geen plaatsen beschikbaar