Cursusnummer:
AZW104

Wegwijs in rechterlijke archieven. Misdaad en straf

Wegwijs in rechterlijke archieven. Misdaad en straf

In deze cursus maakt u kennis met de rechtspraak die op Schouwen-Duiveland gold vanaf de Middeleeuwen tot 1811 en dan met name de situatie in Zierikzee. Hoe was de rechtspraak georganiseerd, wie waren er bij betrokken en welke straffen werden er uitgedeeld? Het Zeeuws Archief heeft prachtige stukken in de collectie die daarop een antwoord geven, zoals de vermaarde Waarheidsboeken. Dit zijn registers waarin de vonnissen vanaf 1498 zijn genoteerd, vaak vergezeld van een tekening van de straf.

Archiefmedewerker Ilja Mostert verzorgt in de ochtend een presentatie in het archief aan de hand van de originele bronnen waarbij ook een bezoek wordt gebracht aan het depot. In de middag gaat u samen met hem op stap in Zierikzee. U bezoekt enkele locaties die verbonden zijn aan de rechtspraak, zoals onder meer het Gravensteen. Tijdens de wandeling laat Ilja Mostert allerhande mensen die met justitie te maken hebben gehad de revue passeren, van dieven en wederdopers tot aan moordenaars en als man verklede vrouwen.

De les wordt 's ochtends gegeven in het Zeeuws Archief in Zierikzee. 's Middags volgt een wandeling in de binnenstad van Zierikzee. Deze wandeling start bij het Zeeuws Archief in Zierikzee. Tussen de middag kunt u op eigen kosten lunchen in het bedrijfsrestaurant van het gemeentehuis van Schouwen-Duiveland, Laan van Sint Hilaire 2, Zierikzee. In dit gemeentehuis is ook het Zeeuws Archief gevestigd. 

Startdatum
Lesvorm